Orbán Krisztián: Két történelmi lehetőséget is elpuskáztunk az elmúlt harminc évben

2 500 Megtekintés 104 E

Bő 10 éve a "féltudású magyar elitről" szóló esszésorozatával felkavarta a hazai nyilvánosságot, és közéleti megszólalásait azóta is nagy figyelem övezi. Legutóbb épp a neoliberalizmus bukását hirdette meg ( qubit.hu/2021/05/29/aki-szege... ), de felszólalt már Matolcsy György széles körben elterjed "lehülyézése" ellen is. Orbán Krisztián, az Oriens befektetési cég ügyvezetője a Partizánnak adott exkluzív videóinterjút, amelyben többek közt szóba kerül az is, hogyan szalasztott el két történelmi lehetőséget is Magyarország a rendszerváltás óta, illetve miért hagyott le minket Csehország és Lengyelország.

"Tetszett az adás? Akkor szállj be a finanszírozásunkba, legyél patronálónk, és férj hozzá az extra tartalmakhoz is!
www.patreon.com/partizanpolitika

Egyszeri, vagy rendszeres banki átutalásos támogatással is segítheted a finanszírozásunkat!
Számlaszám (Partizán Alapítvány): 16200106-11669030
Közlemény: Támogatás
Külföldről: IBAN: HU68 1620 0106 1166 9030 0000 0000 BIC/SWIFT kód: HBWEHUHB

Nem tudod nézni? Most már hallgathatod is:
open.spotify.com/show/18YmaCQ...
Kövess minket Instán:
partizanpol...
Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz:
groups/parti... "

Megjegyzés

 1. Tycho Amphion
  Tycho Amphion
  12 napja

  GDP/per capita 2020 Hungary: 16,734.000 USD Poland: 15,572.998 USD Sehol nem jön ki ez a leelőztek című fejezet. A legtöbb ilyen szenzációhajhászás egy lufi. AHogy az is lufi volt, hogy Mo éltanuló, meg az, hogy a románia hasít. Menj el, és nézd meg az a balkáni életet. Nincsenek jelentős különbségek Közép-Európában.

 2. kisgyerek1942
  kisgyerek1942
  13 napja

  Majd ezt a srácot a szakértői kormány döntési / vétós részébe azér húzzátok majd be szerintem, köszi

 3. Marcell Molnár
  Marcell Molnár
  14 napja

  Nem szoktam nyalni a videók alatt, de most lelkesedésemben muszáj megsüvegeljem a beszélgetést, öröm volt hallani két intelligens ember beszélgetését helyenként. Az is durva volt, hogy Orbán kapásból válaszolni tudott a nem túl egyszerű kérdésekre is. A legdurvább pedig az, hogy ennek a videónak a fényében annyira fájdalmasan sz*r a legtöbb interjú szellemi színvonala. Esetleg még Sipos Balázzsal szokott hasonló előfordulni.

 4. Béláné Kaló
  Béláné Kaló
  14 napja

  Nagyon tetszett ,sok mindenre rávilágított és megértettem ,bár mivel idős ember vagyok , átéltem és átláttam a ezeket a dolgokat!

 5. Gorcsev2
  Gorcsev2
  17 napja

  Ironikus, ahogy a kommentelők többsége hozsannázza Orbán Krisztiánt. Amit elmond, az mind föllelhető a NER-ben, elég György László könyvét vagy nyilatkozatait elolvasni. Ráadásul a NER minden erővel igyekszik a gazdaságon belül a magyar tulajdon arányát növelni ahogy a bankrendszert tulajdonosi viszonyait is átírta. Az, hogy a külföldi működő tőke is támogatást kap ennek nem mond ellent: a nemzetközi értékláncban nekik áll a zászló. Nem a csehek készítik a skodát, hanem a németek... 2010-et számonkérni, mint reális esélyt a felemelkedésre badarság. Kevés kiárusítottabb ország volt akkor Európában. Mindent egybevéve biztosra veszem, hogy Gyurcsány erősen hipotetikus győzelme esetén nem Orbán Krisztián, hanem a klasszikus hülyék (Simor, Surányi, Veres Jani) kerülnének pozícióba.

 6. Fennimore Cooper
  Fennimore Cooper
  18 napja

  Ilyen mennyiségű ész a semmi mellett. Borzasztó! (Nem a két embert értem, hanem a jelenséget).

 7. Fennimore Cooper
  Fennimore Cooper
  18 napja

  A csávó a kapitalizmus esze. Termelés, termelés, termelés...Eladó és megvehető a zene, a szó, a kórházi ágy...a beszívott levegő.... Fújj!!!

 8. Ferenc Pompor
  Ferenc Pompor
  18 napja

  Szia ratyi sok pipától ma nem is tudsz

 9. Zsolt Prádel
  Zsolt Prádel
  18 napja

  A GDP házas péda nagyon jó volt.

 10. Béla Latrán
  Béla Latrán
  18 napja

  No, ez a beszélgetés is hozzájárult ahhoz, hogy nem a Partizán közvetíti az ellenzéki jelöltek vitáját. Orbán Krisztián bírálja ugyan a NER-t is, de sokkal keményebben a neoliberális elitet, amely a mai moslék koalíció mögött áll. Ezek győzelme tovább gyengítené a nemzeti tőke súlyát a magyar gazdaságban.

 11. Átlagos Név
  Átlagos Név
  20 napja

  500

 12. Peter Makary
  Peter Makary
  20 napja

  A müsorvezető is, a vendég Orbán Krisztián is tiszteletemet élvezi. Nivós gondolatok, intelligencia, kulturált stilus jellemzi őket. Köszönet a felvételért és közzétételért! A müsor cimét azonban mégis sarkosabbá tenném. Ami 1990-től kezdődően rendszerváltás cimszó alatt lezajlott, az legalábbis a magyar gazdaság vonatkozásában nem egy történelmi lehetöség elpuskázása volt, hanem egyszerüen történelmi-léptékű bűncselekmény, s nem is "egyesek véleménye" szerint, hanem állami hivatalok adatai szerint is.

 13. áron kovács
  áron kovács
  20 napja

  nagyon jó interjú volt

 14. Szépe Gábor
  Szépe Gábor
  20 napja

  A társadalmi érdekcsoportok hálózata, a szerves közösségek létrehozása( ahogy ők fogalmaztak), épp az, amivel a mostani politikai vezetés is eljutott a pozíciójába. Leváltani is ugyanúgy lehetne. Csak ehhez szükséges egy olyan önálló gazdasági bázis ami az oktatást /képzést is támogatni képes

 15. Szépe Gábor
  Szépe Gábor
  20 napja

  Még szomorúbbá tesz, hogy mások, nálam okosabb, műveltebb emberek is azt gondolják mint én, hogy a politikai elit okozza, hogy az ország szellemi és egyéb képességbeli "vagyona" ellenére is a bányászbéka popsija alá csúszunk

 16. Jozsef M Kovacs
  Jozsef M Kovacs
  20 napja

  Kitűnő téma remekül bemutatva. Kár, hogy Marci retorikájában megmaradt a szociális él.

 17. Attila Lemy - YmeL
  Attila Lemy - YmeL
  22 napja

  Nagyon jo volt! Koszonjuk. Tulajkepp kozepiskolaban ezt le kellene vetiteni a gyerekeknek.

 18. Katalin Szaniszló
  Katalin Szaniszló
  22 napja

  Azért azt a gátlástalan közvagyon rablást amit magas beosztású emberek a beosztásukkal járó jogosultságuk alapján véghezvittek a "rendszerváltáskor" én nem nevezném törvényszerűségnek...amúgy szerintem nem történt meg a rendszerváltás....

 19. Zsuzsanna Bontó
  Zsuzsanna Bontó
  23 napja

  Említsük meg a Motimot is,meg a tulajdonosát !

 20. János Deutsch
  János Deutsch
  23 napja

  NAGYON JÓL LÁTJA GAZDASÁGI DOLGOKAT

 21. soros edit
  soros edit
  24 napja

  Először meghallgattam félig figyelve. Nem kaptam fel a fejem egyetlen mondatra sem. Aztán olvastam a rengeteg pozitív hozzászólást. Azt hittem lemaradtam valamiről, és még egyszer végignéztem figyelmesen. Kár volt. Nem kaptam új infot, vagy megoldási javaslatot semmire. A kínai pontrendszer átvétele még a környezetvédelemre kihegyezve is nagyon gáz. Szerintem....szócséplés.

  1. Béla Latrán
   Béla Latrán
   18 napja

   Nem neked való!

 22. zsolt prehoda
  zsolt prehoda
  24 napja

  Ha ilyen kaliberű SZAKEMBEREKKEL lenne tele a Magyar Parlament, nem lenne többé okunk az aggodalomra! Gratulálok a riporthoz. Igazán felemelő érzés volt végig hallgatni.

 23. eleks1835
  eleks1835
  25 napja

  "Magyarország ugyanonnan indult, mint Csehorszál és Lengyelország 1990-ben." Tévedés. A rendszerváltáskor konkrétan kirabolták, kifosztották az országot. Nincs még egy olyan ország amiből annak gazdasági teljesítő képességéhez mérten több pénzt, vagyont vittek volna ki külföldre, mint bármely másik poszt-szovjet országból. Mondhatni a csehek és a lengyekel 90-ben üres zsebekkel indult, nekünk gatyánk sem maradt amin lett volna zseb.

 24. gradit27
  gradit27
  28 napja

  10:55 "Andrej Babic kivételével".... jaj, persze..... mindenki jófej volt Csehországban, csak Orbán haverja nem..... a cseh gazdagok jófejek, államtól függetlenek - kivétel Babic :D :D :D -, a magyar gazdagoknak meg a Q anyját....na, eddig tartott nálam a csávó hitelessége.

 25. gradit27
  gradit27
  28 napja

  9:10 Nagyon jól hangzik, de ezeket a "legagresszívebb", "legtalpraesettebb" emberkéket nálunk már kicsinálta volna a sajtó és az emberek irigysége. Főleg azoké, akik az államtól várnak mindent.

 26. Eard waith
  Eard waith
  Hónapja

  száz szónak is egy a vége: a hazai baloldal, (MSZP, SZDSZ) eladta az országot, elárulta az embereket. Ennek a levét pedig a mai napig isszuk. És az akkori rövidtávú hasznuk miatt szerezhetett Orbán 3 szor is 2/3-ot.

 27. Judit
  Judit
  Hónapja

  Szuper jó, okos, értehető! Hiánypotó ismeretek. Riporter és riportalany intelligánciája és tudása reményt adó.

 28. Gyula Fekete
  Gyula Fekete
  Hónapja

  Fantasztikus kommunikátor. Egy mágus ez az ember.

 29. Alexandre Dupree
  Alexandre Dupree
  Hónapja

  Egyre jobban kezd kibukni, amit harminc éve pofázok, hogy elkúrták a rendszerváltást, szétverték a maradék gazdaságot, amelynek ereje MA jó volna.

 30. Kata Kovács
  Kata Kovács
  Hónapja

  Itt lenne az ideje, hogy a Bibó kollégiumos jogászok teljes uralma helyett megint közgazdászok bevonásával irányítsák az országot.

 31. Andras Jenei
  Andras Jenei
  Hónapja

  Aztakurva!!! kezdenek rajonni amit en 30-eve tudok !! kozgazdaszaink politikusaink ostobasaga a rendszervaltas utan bizonyitott!!!

 32. Peter Ko
  Peter Ko
  2 hónapja

  De amúgy Lengyelországban is elég nagy a bevándorlás, sok ukrajnai munkás, informatikus megy át Lengyelországba manapság. Varsóban pedig sok barna-bőrű (indiai, ázsiai) bevándorló dolgozik (saját tapasztalat, 1 éves tavalyi varsói informatikai kiküldetésből). + hozzáteszem, a varsói fizetések legalább 30%-kal verik az átlag budapesti fizetést

 33. Ferenc Brandhuber
  Ferenc Brandhuber
  2 hónapja

  Magyarország azért nem tudott adósságszolgálatán könnyíteni, mert nem él tízmillió lengyel származású választópolgár az USA-ban. Ezt ha jól emlékszem az Antall-kormány külügyminisztere mondta, hogy amikor ez felvetődött, akkor gyorsan elmagyarázták neki n3hány szenátor, hkgy ez a mi esetünkben nem fog menni.

 34. sdkféldf werer
  sdkféldf werer
  2 hónapja

  Lusztráció. A cseheknél ezért értelmezhető a "rendszerváltás" szó, nálunk ugyanezért csak a "rendszerváltozás".

 35. Tibor Nadas
  Tibor Nadas
  2 hónapja

  Penge a pali

 36. militaryorchid
  militaryorchid
  2 hónapja

  Még a kétezres években is keményen fikázták a cseheket a honi média megmondóemberei, mert nem dobták ész nélkül piacra a volt szoci nagyvállalataikat.

 37. Imre Horvath
  Imre Horvath
  2 hónapja

  a tartalmat most nem meltatom, viszont Gulyas teljesitmenye kivalo,

 38. Zoltán Mayer
  Zoltán Mayer
  2 hónapja

  Végtelenül szimpatikus,értelmes honfitárs nagyon szerencsétlen családnévvel.Mondjuk ő tényleg Orbánnak tűnik ránézésre is,nem úgy mint Orsós 'barátunk'...

 39. Erzsébet Hoksza
  Erzsébet Hoksza
  2 hónapja

  Miért van ennyi reklám az interjú közben?Nagyon zavaró, mert a riport megy tovább és az ember igy kimarad a folytatásból.Ezek pedig egytől-egyig jó anyagok.

 40. Szabó Ágnes
  Szabó Ágnes
  2 hónapja

  Ez nagyon jó volt, köszönjük.

 41. Janos Szabo
  Janos Szabo
  3 hónapja

  a riportot nézve,ilyenkor gondolkozik el az ember azon,hogy mennyi jó képességű ember él,élhet ebben az országban,és mégis az országot többnyire idióták bitorolták,bitorolják,szomorú dolog :(

 42. Szabolcs Lajos Varga
  Szabolcs Lajos Varga
  3 hónapja

  marci sokat napozik azért olyan pirosas-rózsaszínes mindig ?

 43. csaba andras
  csaba andras
  3 hónapja

  Nem az ideológia teszi a társadalmat hanem a benne elő emberek és a bizalom abban.

 44. csaba andras
  csaba andras
  3 hónapja

  Most már jól látni a neoliberalizmus határait is

 45. Gergely Überpacker
  Gergely Überpacker
  3 hónapja

  Az egyik legjobb Partizán beszélgetés. Köszi.

 46. Lass Lass
  Lass Lass
  3 hónapja

  KÖZÉRTHETŐ!!!!

 47. Adam Leics
  Adam Leics
  3 hónapja

  Na SS HIVOK!! EZT AZ EMBERT HASONLITSATOK OSSZE KOSAVAL, DROGOS TOMIVAL, KOVACCSAL, ROGANNAL ES A TOBBI MAFFIATAGGAL, A CSUNGOHASU MAFFIAVEZER VEZETESEVEL!! KLASSZIS KULONBSEG!!!

 48. zijio kiji
  zijio kiji
  3 hónapja

  Lengyelek sokat vártak, mi azonnal csődhelyzetbe hoztuk a vállalatokat, hogy 1 ft el lehessen adni. Aztán szakmaiatlan kézbe kerülve leforgácsolódtak a versenyben.

 49. Gabor Szucs
  Gabor Szucs
  3 hónapja

  Ez az ember az egyik legnagyszerűbb idehaza! Sokkal több kellene belőle.

 50. juliannabuzas 50
  juliannabuzas 50
  3 hónapja

  Inl

 51. kusze
  kusze
  3 hónapja

  Kérem szépen a lefelé mutató ujjasok közül aki tudja, indokolja, mi nem tetszett neki. Köszönöm!

 52. József Vas
  József Vas
  3 hónapja

  A butaság nem testi fájdalom.

 53. Mària Katonànè Pàdàr
  Mària Katonànè Pàdàr
  3 hónapja

  Nagy kár, hogy a rendszerváltáskor nem volt ilyen ember aki így átlátta a privatizáció veszélyét és az esetleges előnyét mint ez a nagyszerű fiatalember!Aki tudta, hogy minek mi a következménye hosszu távon!Gulyás Marcinak is gratulálok az értékes , fontos kérdéseihez!

 54. Lightbringer82
  Lightbringer82
  3 hónapja

  Bennem is nagyon hasonló gondolatok fogalmazódtak meg, de sosem tudtam volna ilyen rendszerezetten, nemzetközi kitekintéssel összeszedni. Gratula az interjúhoz!

 55. Aradebil
  Aradebil
  3 hónapja

  Ezek a lényeges kontentek, nem az identikás politikai hisztik kitárgyalása, legyen szó bármelyik oldalról is.

 56. Peter
  Peter
  3 hónapja

  Végre egy üdítő kivétel a szartengerben. Öröm látni egy őszínte embert is

 57. András Molnár
  András Molnár
  3 hónapja

  Mennyire üdítő volt a tiszta demokrácia elitek általi kontrolljáról szóló okfejtést hallgatni a mai magyar csőprimitív, "populista" "demokráciában".

 58. blista2
  blista2
  3 hónapja

  Ez megint egy olyan ember okoskodása, aki nem tud semmit a szocializmusról, ami például átüt ott, amikor felsorolja, hogy Magyarországnak mit osztott le a KGST. Az ilyen nevezik "konzervatív értelmiségnek" (ami eleve egy paradoxon), és az is a Gulyás Márton jobboldalra tolódását mutatja, hogy folyamatosan ilyeneket hív meg. A Gulyás Márton valójában egy olyan jobboldali, aki azért gondolta egy ideig, hogy ő baloldali, mert meleg. Amióta megtalálta ezeket a jobboldali, csak kicsitnáci köröket, azóta ezek között szeret lenni. Azért jó ez a Partizán, mert felvonultatja, hogy kiket kell mindenáron kinyomni a közéletből, ha egyszer jön valami változás. Belelátunk a mély rétegeibe is a náci ideológiák továbbadásának.

 59. István N.
  István N.
  3 hónapja

  Melyik van előbb? A hatalom vagy az ideológia? Azt hiszem az érdekek vannak mindig előbb. Ehhez gyártják le az ideológiát. Erre azok képesek, akinek az érdekérvényesítési képességük erős. Értsd, rendelkeznek valamilyen hatalommal.

 60. Tímea Nagy
  Tímea Nagy
  3 hónapja

  ajjaj, nemzeti cégek kellenek? mert a külföldi nem itt költi el a pénzét? kellemetlen

 61. Janos Csaszar
  Janos Csaszar
  3 hónapja

  klassz volt, mint egy Partzán interju :-) köszönöm P.S. szép volt a fehér kutya is

 62. Bernadett P
  Bernadett P
  3 hónapja

  ☺️ hát tessék kérem az ilyen embernek előtérbe tolnia magát. Várjuk. Néha kedvem támadt visszaintegetni, annyit ventillált a kezeivel.

 63. Christina Nina
  Christina Nina
  3 hónapja

  Jo lenne, ha ilyen kaliberu eloadok oktatnanak a felsoktatasi intezmenyeinkben!

 64. Gyula Szalai
  Gyula Szalai
  3 hónapja

  Okos ez a zsidő vendég.

 65. József Bánfi
  József Bánfi
  3 hónapja

  Nekem ez ESZENCIA volt! Gratulálok!

 66. Rita Bliznik
  Rita Bliznik
  3 hónapja

  Hát ezt élvezet volt hallgatni. Fantasztikusan jó interjú. Köszönöm.

 67. Péter Borta
  Péter Borta
  3 hónapja

  Hatalmas riport ez Marci! Szerintem még ti sem tudjátok igazán érzékelni, hogy mekkorát alkottatok. Hatalmas köszönet mindkettőtöknek!

 68. József P.Molnár-Szabó
  József P.Molnár-Szabó
  3 hónapja

  Nagyszerű beszélgetés. Ahogy láttam, ez Mártonnak is szemfelnyitó volt, sikerült néhány saját beidegződésére is ráismernie.

 69. Tamas Pletser
  Tamas Pletser
  3 hónapja

  Én nem a privatizációra vezetném vissza a sikertelenséget. A csehek is elszúrták például a finomítói és bankrendszer privatizációját. Itt mentalitásbeli különbség van. Nálunk balkáni a magatartás, ami a török hódoltságig nyúlik vissza, s amiből azóta sem tudtunk kitörni. A csehek egy polgáribb, nyugatiasabb társadalom, ami több lehetőséget nyújt a felemelkedésre. Ebből oktatással meg szerencsével lehetne kitörni, hogy legyen egy vagyonosabb és magasabb jövedelemmel rendelkező szélesebb réteg.

 70. Skeptika Subb
  Skeptika Subb
  3 hónapja

  09:06-tól nagyon érdekes , sőt kulcsfontosságú amit mond a cseh és lengyel privatizációval kapcsiban. Az állami vállalatokat egy "kuponos" privatizáció keretében osztották szét (és most jön a lényeg!). Ezek végül olyan fiatal agilis emberek kezében koncentrálódtak "akik nem úgy választódtak ki, hogy ők a politikailag legjobb kapcsolatokkal rendelkezők" .... Hát ez a lényeg, ez nálunk pont fordítva valósult meg. Kizárólag azok rúghattak labdába akik ilyen olyan módon de be voltak kötve a kommunista államstruktúrákhoz. Ez annyit jelentett, hogy a posztkommunista elit tagjai egycsapásra gazdasági elitté változott. Erre mutatott rá a Zorbán egy mondat erejéig a napokban a kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva, hogy a mai magyar milliárdos mágnások 80 százaléka még mindig a baloldalhoz köthető. Ez pontosan erre vezethető vissza.

 71. Attila Kővári
  Attila Kővári
  3 hónapja

  Hihetetlenül jó interjú volt! remélem 2022-ben valami elkezdődik.

 72. Tamás Geiger
  Tamás Geiger
  3 hónapja

  Azért ha már ez a téma, korrektebb lenne egyszerre meghívni mondjuk Békesit, Bokrost, Petschniget, Királyt a vendég mellé

 73. Gusztáv - László Pákozdi
  Gusztáv - László Pákozdi
  3 hónapja

  Egy teljesen, nem a mainstrime Csőlátó Neoliberális Közgazdasági felfogás .....Teljesen antidogmatizálni kellene......Nagyon okos gondolkodás.......

 74. ktaika Matika
  ktaika Matika
  3 hónapja

  5:50: a privatizáció azért lássuk be kellett az akkori államadósság törlesztéséhez is, viszont szerintem nem ésszel csináltuk. Hanem nagyon maffiózó alapon, és ezt mind keleti mind nyugati befektetők ki is használták. Az állam leépítése meg számomra értelmetlen, anarchokapitalista ökörség. Bontsa ki, hogy mit ért alatta, pláne ha előtt már mondta a "liberalizációt" ami jó volt. Az államaparátus működése hasonlóan pl a tanár szakmához, a rendszerben levő tanulók/résztvevők számától is függ. Ha most valaki azt mondaná, hogy ő 5 fővel létrehoz egy szuper nagy vállalkozást, ami majd hi tech kezeli a teljes adórendszert, én aszondanám, hogy jó, persze, ha öngyilkos akarsz lenni. Óvatosan kell kezelni ezt a "optimalizáljuk a kiadásokat és költségeket, raádásul minőség és a mennyiség lerontása nélkül", mert józan paraszti ésszel azért lászik, hogy ökörség.

 75. Eszter Vegvari
  Eszter Vegvari
  3 hónapja

  Nálam már rég kiváltotta a televíziót a Partizán csatornája. Ettől az interjútól kezdve pedig havi rendszeres támogatótok lettem... Köszönet a közszolgálatért!

 76. Gábor Ventilla
  Gábor Ventilla
  3 hónapja

  Eleinte nem tudtam, h minő rokonságban lehet Krisztián Viktorral... Most már tudom !!! A gdp természetrajzához még hozzáteszek valamit, ami több a semminél: ha pl egy utat 1 milliárdért készít el a nyertes, akkor az 1 milliárddal növeli a gdp-t. Ha 10 milliárdért készíti el, ugyanazt, ugyanúgy, akkor 10 MILLIÁRDDAL. (Így, ahogy írom !!!) Egyébként az "elit" erkölcsi színvonalát nem túl nagy, de mégis döntő mértékben befolyásolja a nép (nemzet?) színvonala: minél magasabbról esik le valaki, ANNÁL NAGYOBBAT PUFFAN. A gondjaink a hátrányainkkal összefogva, gyakorlatilag végveszélybe sodornak. Hogy ebből kitörjünk, szakítanunk kell azzal a tévedéssel, h a pártokra bízzuk a teljes hatalmat. Ugyanis a párttagok nagy-nagy többsége tisztességtelen előnyök reményében állt be pártkatonának. És természetesen a tisztességes és használható párttársakat demokratikusan leszavazzák. A megoldást többször megírtam, akit érdekel megtalálhatja. Megjegyzem, az ilyesmi nem érdekel senkit...

 77. Fk Zadori
  Fk Zadori
  3 hónapja

  Egyszerűen szuper volt ez a beszélgetés👍 önhitten azt kèpzeltem sok újat nekem már nem tudnak mondani...bevallom a cseh modell boncolgatása teljesen új volt számomra, új perspektívákat adott a közép-európai országok elemzéséhez. Szóval szuper volt, óriási gratula és köszönet érte!!!!!👍👍👍👍

 78. Péter Osváth
  Péter Osváth
  3 hónapja

  Az interjú nagyon remek volt. Nem először hallom, hogy a rendszerváltás módja, a privatizáció elhibázott volt, hogy az akkor éltanulóság visszanyalt. A borítón levő cím viszont némileg megtévesztő. Azt többen pedzegetik, hogy a 70-es évektől fokozatosan mainstreammé váló neoliberalizmus 2008-ban megbotlott és 2020-ban egy paradigmaváltás indult el - elsősorban az USA-ból. De hogy a neoliberalizus, minde ideológia Magyarországon megbukott volna, az erős túlzás. A neoliberalizmusnak az a 90-es években elterjedő és 2010-ig tartó ága valóban megbukott, amit az jellemzett, hogy mindent csináljunk úgy, ahogy azt nyugatról diktálják. Ez az ág a progresszív jobboldal. (TM: Schiffer András) A konzervatív jobboldal identitás kérdésekben szöges ellentétben áll a liberálisokkal, de ha valamiben nagyon egyetérteenek, akkor az a piaci fundamentalizmus. Ez még csak épp most készül kiépülni Magyarországon: folyamatosan épülnek le (nem 2010 óta) és vonódik ki a forrás a nagy állami (társadalmi szintű kockázatközösséget jelentő) ellátórendszerekből. Közben persze adócsökkentésekkel kompenzálja az állam a társadalmat. Nehéz elvitatni, hogy 30 éve mindenki alacsony adókra vágyik. Eközben kertek alatt lopódzik be a népszavazáson 2008-ban elutasíttot több-biztosítós egészségügyi rendszer, a térítéses felsőoktatás.

 79. Anna Scholtz
  Anna Scholtz
  3 hónapja

  jobb a fekete.

 80. mdrsz
  mdrsz
  3 hónapja

  XDD miért nem vagytok képesek végre arra a konklúzióra jutni, hogy Csehország azért áll jobban, mert gyengébb az állam?

 81. Viliam Sinka
  Viliam Sinka
  3 hónapja

  Nem igaz hogy a csehek ugyanonnan indultak mint a magyarok. A cseh munkaerö, munkakultura, társadalmi fejlettség hagyományosan magasabb szinvonalú volt s ma is az. Már a csehszlovákiai munkahelyeimen tapasztaltam, hogy mikor optikai termékeket, vagy mérömüszereket kellet beszerezni, ha csak leghetett, inkább a keletnémetet részesítettük elönyben a magyarral szemben, hiába volta KGST-ben meghatározva, hogy ez a magyaroknak kiadott terület. Brazil munkahelyemen találkoztam azokkal a müszerekkel, amelyeket a 70-es évek elején exportált a MNK és az NDK bartel üzletek (kávé) lévén oda. Egymás mellet álltak a keletnémet (Carl Zeiss Jena, Wolpert) s a magyar produktumok, akinek mérnöki végzettsége van az rögtön láthatta a különbséget a müszaki színvonalban. Nekem az a benyomásom, hogy a magyar társadalomtudományokkal és gazdaságtudományokkal foglalkozó szakemberek természettudományos/müszaki felkészültsége és érdeklödése sokkal gyengébb mint amilyennek lenni kellene, hogy ilyen kérdésekben megalapozott álláspontot tudjanak képviselni. Sokaknak nyilvánvalóan már koruknál fogva hiányzik a személyes tapasztalat, s általánosításokból vagy a korszak elfogult leírása alapján alkotnak véleményt. Mivelhogy a korosztály, amelynek személyes tapasztalata van a szocializmus s az átmeneti korszakból, lassan már eltünöben van a közéletböl, a kép amely felfestödik erröl a korszakról az ujabb generációk palettájából, fokozatosan eltávolodik a valóságtól, s egy új ideológia fényében egy torz kép születik.

 82. Bence Varga
  Bence Varga
  3 hónapja

  Szinte teljesen egyetértek, viszont szerintem azért 1-2 üzletember, akit nem a NER hízlalt meg, nekik igen is van befolyásuk a jelenlegi poltikára. (Csányi Sándor). Vannak olyanok akikre, pedig a NER-nek nincs hatása túlságosan sok( Gattyán György, Felcsuti Zsolt).

 83. mdrsz
  mdrsz
  3 hónapja

  A haveri kapitalizmus kialakulása pont a neoliberalizmus implementálásának kudarca. A gyenge állam az ami megakadályozza az állam által hízlalt tőkések létrejöttét. Csehországban pontosan ezért van több szupergazdag. Ha az állam tákolja össze a tőkéseket akkor egy Mészárosra futja meg pár kisebb milliárdosra, ha az állam kiszáll a bizniszből és hagyja a piacot burjánzani akkor kialakul az a réteg ami a cseheknél, méghozzá nagyobb mennyiségben és olyan cégek élén, melyek tényleges, világszínvonalú hozzáadott értékkel bírnak, nem pedig aszfaltcégek amik EU pályázatok elnyerésére lettek kitalálva. Nem akkor jó a piac ha van 10 Mészáros Lőrinc, hanem ha jó a piac akkor lesz 10 Mészáros Lőrinc (akik megdolgoztak a pénzükért).

 84. mhmagyar
  mhmagyar
  3 hónapja

  Tölgyesi Pétert hívjátok meg valahogy!

 85. mhmagyar
  mhmagyar
  3 hónapja

  Szuper volt, végre valódi kérdések valódi válaszok. Nagyon jó a színvonal! Ilyenkor visszatér a hitem a magyarokkal kapcsolatban, ha jól értem csak választani nem tudunk, valójában van itt gógyi. Gondolom a politika megrontó hatása miatt az ilyen egyenes emberek, elkerülik a politikát vagy hozzá romlanak....

 86. Holló Fehér
  Holló Fehér
  3 hónapja

  45:40 ..tehát már bizonyos történelmi távlatból IS nyilvánvaló a gazdasági és a politikai elitünk tehetségtelensége, rövidlátása,alkalmatlansága és/vagy szándékos hazaárulása.😢

 87. emze periksz
  emze periksz
  3 hónapja

  A riportenek meg kell tanulnia LLLAASSAANN beszelni ha csak nem a Tatarok kergetik..

 88. Béla Várkonyi
  Béla Várkonyi
  3 hónapja

  A nagyapám, aki hat elemit végzett és asztalosként egy munkahelyen dolgozott az egész életében, a következőt mondta a hetvenes években: "'az a kisebbik baj ha lopnak, csak a vagyont ne vigyék ki az országból és itt költsék el". Nagyon éles eszű ember volt, lekörözött volna sok egyetemi professzort. De ő még a régi szakszervezeti világban szocializálódott, ahol sok munkás ember is nagyon művelt volt. Mindig az elejétől a végéig elolvasta az Élet és Tudományt és meg is értette. Érdekes volt visszahallani a gondolatait egy mai profi közgazdásztól... :-)

 89. Béla Várkonyi
  Béla Várkonyi
  3 hónapja

  "külföldön tanultam sokat". Ez itt a kulcs. Ebből kell sok, aki azért mégis hazajön. E nélkül nem lesz változás...

  1. Bendeguz Dobo.B.
   Bendeguz Dobo.B.
   22 napja

   Nem kell változás. Egyensúly és stabilitás, és nyugalom kell. ( Az emberek t@ke tele van a forradalmakkal, amelyek után mindig sokkal rosszabb lett minden.)

 90. Sándor Szőke
  Sándor Szőke
  3 hónapja

  Élmény volt hallgatni! Köszönöm!

 91. Péter Pusztai
  Péter Pusztai
  3 hónapja

  Teljesen jogos, a legnagyobb probléma a gazdaság nyitottá tétele...ezen mindenkép változtatni kellene... De persze ezt ne maz Orbán kormány fogja megváltoztatni...

 92. Adoro Frey
  Adoro Frey
  3 hónapja

  Azért sikerült neki is minden rosszat az elmúlt 10 év Orbán kormányra fognia. Mert elötte itthon minden tuti volt. ugye?

 93. Attila Kánai
  Attila Kánai
  3 hónapja

  hogy rabolta ki a HÁLÓZAT az országot - Borvendég Zsuzsanna. a keresőben megtalálod talán ezt a videót kell megnézni hogy miért nem léptönk egy métert se

 94. hackstory
  hackstory
  3 hónapja

  nézem, és közben a reklámokban megy a maffidess Karácsony Gergelyt leszóló politikai manipulációs hergelése...tudom, hogy erről nem tehet Marci, ezért csak megjegyzés, hogy milyen fura. a ,,Féltudású magyar elit'' trilógia eltéve a gyerekeimnek!

 95. jdmfsdjs
  jdmfsdjs
  3 hónapja

  vegre hianypotlo. oszi amugy nagyon le van fogyva

 96. janos enekes
  janos enekes
  3 hónapja

  ...a többit meg az elmult 100 evben. sajnos!! Pedig itt is jo fejek vannak.

 97. Sophie's world
  Sophie's world
  3 hónapja

  Óriási szellemi frissítő volt ezen a meleg és tompa napon. Nagyon köszönöm!

 98. CSIKÓS Jutka Veresné
  CSIKÓS Jutka Veresné
  3 hónapja

  Még számomra is rendkívül erdekfeszito beszélgetés volt, egy korrekt, jó tudású egyenes embert hallottam, köszönöm szépen... 😘

 99. Agg MrAz
  Agg MrAz
  3 hónapja

  Az eddigi Partizánok TOP 10 riportjának egyike. Orbán Krisztián ritka intelligens, jó riportalany! GRATULÁLOK!

 100. Gömöri Dóra
  Gömöri Dóra
  3 hónapja

  Fantasztikus gondolat-futamok kérdések és válaszok szintjén is! 😊 Ha az emberi tényezőket hangsúlyosabban venné figyelembe, még én is szavaznék Krisztiánra 😎 Plusz jó olvasni a kommenteket, és hogy ekkora igény van a minőségi beszélgetésekre.